A referenciafotózás fontosságáról

By Hlinka Zsolt2021.02.15.3 Perc

Megrendelőim egy része referenciafotózás kapcsán keres fel. De hogy pontosan mit is takar a kifejezés, milyen a jó portfolió, mire használható és hogyan érdemes felépíteni? Cikkemben ezeket a kérdéseket járom körbe és mutatom be szolgáltatásaimat.

A referenciafotózás

A fogalom egy olyan fotógaléria elkészíttetését jelenti, amellyel könnyedén bemutatható, hogy az adott személy vagy személyek kompetensek a szakterületükön. Elnyerhető általuk a leendő ügyfél bizalma, sőt, a legtöbb esetben kritérium egy-egy munka megszerzéséhez. A portfolióra tehát valóban érdemes kellő figyelmet összpontosítani és profi kezekre bízni az elkészítését.

Kiknek tudok segíteni?

Fotós karrierem során épületekre, belső terekre szakosodtam, ezért leginkább építész- és belsőépítész irodák számára dolgozom. Emellett a vendéglátás és a lakáseladás területén is közreműködtem már ügyfeleimmel. Előbbinél weboldali lapozókhoz, közösségi média tartalmakhoz, nyomtatott anyagokhoz fotóztam teljes körűen szállodákat, éttermeket, rendezvényhelyszíneket. Utóbbinál a luxusingatlanok értékesítésébe kapcsolódtam be, ahol kulcsfontosságú a kiváló minőségű képanyag. Vállalkozók megkereséseit is örömmel fogadom: iroda, gyár vagy telephely fotózásokat is vállalok.

Milyen a jó referenciafotózás?

Illeszkedik tulajdonosa céljaihoz. Éppen ezért a legfontosabb meghatározni, hova és kiknek szánjuk a képanyagot, illetve mi az, amit meg szeretnénk mutatni. Más fontos egy építésznek, más fontos egy lakberendezőnek, és más fontos egy étteremtulajdonosnak. Ha valaki például a világítástechnikát szeretné kiemelni a portfolióban, a fényjátékokra, a hangulatra, a lámpatestek exkluzivitására kell helyezni a fókuszt. Nem mindegy a fotós felszereltsége sem: minden projekt más és más objektívet és megvilágítást igényel – érdemes tehát portfoliókészítés előtt Önnek is elmélyülnie a referenciáim között!

A referenciafotózás típusai

Enteriőrfotózás:

A belső terek megörökítését takarja. Nagylátószögű fotók mellett közeli, részletekre koncentráló darabokat is tartalmaz.

Épületfotózás:

Az épületet kívülről, teljes környezetével együtt örökíti meg (pl. kert). Összevonható az enteriőrfotózással is, ilyenkor teljes külső és belső anyag is készül.

Drónfotózás:

A drónfotózással látványos, nagy tereket felölelő képek, vagy akár mozgó tartalmak születnek. Birtokok, telephelyek, komplexumok megörökítésére is kiválóan alkalmas.

Videós tartalmak:

Akár enteriőr-, akár épületfotózáskor is kérhető videós tartalmak készítése, amely szemléletes, újszerű darabja egy portfoliónak. Professzionális hatást kelt, magával ragadó, és könnyebben válthat ki érzelmet, mint statikus társai.

Amennyiben felkeltettem érdeklődését a referenciafotózással kapcsolatban, vegye fel velem a kapcsolatot elérhetőségem bármelyikén!