Luxusingatlan fotózás

By Hlinka Zsolt2020.11.13.4 Perc

Ha gyakori látogató weboldalamon, social media felületeimen, biztosan észrevette már, hogy portfólióm nagy részét a különleges épületekről készült fotók képzik. Az ok egyszerű: a látványos képek mellett az egyedi építészeti megoldások is lenyűgöznek. Éppen ezért tölt el mindig nagy örömmel, ha ilyen jellegű felkérést kapok. Ezek egy izgalmas szelete a luxusingatlanok világa, cikkemben egy ilyen projektet mutatok be.

Megrendelőim különböző okokból szoktak felkeresni ilyen megrendelések esetén. A leggyakrabban tervezőkkel, belsőépítészekkel dolgozom együtt, akik portfóliójukban helyezik el a fotókat. Nem ritka azonban, hogy eladás céljából készülnek a képek, és egy ilyen minőségű ingatlan értékesítéséhez professzionális képgaléria dukál. Mindkét típusnál azonban közös a cél: hogy a néző elsőre beleszeressen a látványba. Lássuk, hogyan érhető el előbbi!

Valódi térérzet, valódi hangulatok

Egy épület monumentalitása – legyen szó szellős belsőről, vagy impozáns kertről – mindig lenyűgöző. Azonban ezt fotókon csak megfelelő eszközhasználattal lehet visszaadni. Nagylátószögű objektívekkel dolgozom, hogy ezt kellően érzékeltessem. Számomra az is fontos, hogy az ingatlanok „személyisége” is átütő legyen a galériában. Hiszen minden tér egyedi hangulattal rendelkezik, ez teszi emlékezetessé látogatója számára.

Ha már korábban említettem a kertet, érdemes erről is pár szót ejteni: ilyen típusú ingatlanoknál ugyanis gyakori kérés, hogy a kertrendezés bemutatása is helyet kapjon. Erre a drónfelvételek a legalkalmasabbak, amely akár több hektáros területek megörökítésére is alkalmasak.

Fények és megvilágítás

A terekben és a fotókban sok a közös: a lelkük sokszor a fény, azaz a megvilágítás. Fontos tehát, hogy e kulcsfontosságú tulajdonság hogyan jelenik meg a képeken, összhangban áll-e a valósággal. Hiába a tökéletes kompozíció, ha a megvilágítás nem kelti életre fotót. Ráadásul rengeteg percepció köthető előbbihez: a meleg fényekhez az otthonosságot kapcsoljuk, a túl sötét terektől inkább ódzkodunk, a fényár viszont bámulatba ejt. Fotóimon különös figyelmet szentelek ezeknek – és nem csak én. A belsőépítészet szíve sokszor a precízen megtervezett világítástechnika. Esti fotózást is vállalok, hogy bemutassam az épületek éjszakai arcát, amely sokszor drámaian eltér a nappali látványtól.

A részletek adta egészek

Az általam készített képek egy része nagy látószöget foglal magában, amelyek alkalmasak arra, hogy bemutassák a részletek alkotta teljességet. A vonalak játékai, a színharmóniák, az egyes elemek kapcsolata, vagy éppen drámai eltérése teszik egésszé a végső képet. Szívesen használok izgalmas szögeket, és hajlamos vagyok akár órákig kutatni a megfelelő kompozíciókat.

A Brandendo-ház

Előbbi bemutató után pedig következzen néhány mondat a cikkben szereplő luxusingatlanról. A projekt különlegessége számomra az, hogy a precíz, modern vonalak milyen könnyedén olvadnak össze az organikus formákkal, amelyeket a házat ölelő növényzet ad. A minimalista épület bár kiemelkedik környezetéből, mégis szervesen része annak. Például a fürdőszoba kulcsfontosságú eleme a kint látható udvar, amely tovább erősíti a prémium hatást, amelyet a fényűző berendezési tárgyak teremtenek. Az egész házra jellemző emellett a természetes anyagok használata, amely erősen szerepet játszik ebben a különleges szimbiózisban. A galériában tehát leginkább a luxus-érzet és a bravúros építészeti megoldások bemutatására helyeztem a hangsúlyt. Ennyit érdemes tehát dióhéjban tudni e kivételes ingatlanról. Ha azonban szívesen olvasna még az építészek, belsőépítészek munkájáról, megteheti, az Octogon Magazinban ugyanis megjelent egy cikk róla, amelyeket fotóimmal illusztráltak.

Amennyiben Ön is szeretne portfoliót készíttetni ingatlanjáról, keressen fel elérhetőségeim valamelyikén!