Milyen színeket használnak a nyomtatók?

Sokan nem tudják az igazságot arról, hogy milyen színeket használnak a nyomtatók, illetve abban is szokott képzavar lenni, hogy miért van különbség a monitoron látott grafikai anyag, valamint a kész, kinyomtatott produktum között. A megoldást két területen kell keresni: a színterületen és a nyomdatechnológiában.
Alapvetően kétféle színtér létezik, a CMYK és az RGB. A CMYK esetében négy alapszín, a cián, bíbor, sárga és egy előre meghatározott, úgynevezett kulcs adja ki a képpontok pontos színeit. Ezt használják a nyomdák. A monitorok az RGB hármas (vörös, zöld, kék) segítségével jelenítik meg a képeket. Habár már léteznek színhű képernyők is, ezek egyike sem képes teljes mértékben ugyanazt megjeleníteni, mint ahogy végül a nyomda legyárt egy nyomatot.

A nyomtatók technológiája is mérvadó

A másik fontos terület a nyomtatók technológiája. Ha eltekintünk most az ipari változatoktól, akkor alapvetően az irodákban és a háztartásokban kétféle típussal lehet találkozni: a tintasugarassal és a lézerrel. Megoszlanak a vélemények arról, hogy melyiket gazdaságosabb üzemeltetni, elsősorban inkább a felhasználási terület és a végeredmény szempontjából vannak fontos különbségek.

A tintasugaras nyomtatók nem alkalmasak precíziós nyomtatásra. Ez akkor lehet fontos, ha például apró betűs részeket is tartalmazó dokumentumra van szükség. Ezzel szemben sokkal jobb minőségben lehet velük fotókat, képeket előállítani, mivel simábbak lesznek az átmenetek a színek között.

A lézernyomtatók a nagyobb mennyiségű és gyorsabb nyomtatásra alkalmasak inkább. Jellemzően ilyeneket használnak nagyvállalatok, ügyvédi és könyvelői irodák. Ezek a készülékek drágábbak, mint a másik verzió, de a hatékonyságért cserébe mégis érdemes mérlegelni, hogy melyiket szerzi be otthonra, vagy cégéhez az ember.

Tintasugaras nyomtatók tekintetében viszont azzal is számolni kell, hogy gyorsabban fogy a tinta, ezért gyakrabban kell újat vásárolni. A költséget lehet csökkenteni, ha utángyártott tintapatron beszerzésére adjuk a fejünket, amelyek minőségében jellemzően felveszik a versenyt a gyári változatokkal.