A berendezési tárgyaknak természetesen hangsúlyos szerep jut a lakások fotózása során . Előbbi ráadásul jelentheti a beépített szekrényeket, de akár a legapróbb dísztárgyakat is. Hogyan érdemes ezeket elrendezni, illetve hogyan játszhatunk a tér egyes elemeivel? A következőkben ehhez hozok egy kis inspirációt!

A legfontosabb, hogy határozzuk meg, mi a célunk a képekkel. Ha például egy lakberendezéssel foglalkozó magazinba szánjuk őket, mindenképpen jelenítsük meg az otthonosságot: egy hanyagul kihúzott szék, arra ledobva egy színes kabát máris életet visz a fotókba. Ha ezzel ellentétben statikusabb, letisztultabb galéria a cél, előbbi elemeket ne alkalmazzuk és törekedjünk szabályosságra. Nézzünk konkrét példákat!

Egy hangulatos közöségi iroda tér a Corvin negyedben.

Fotók lakáseladáshoz

Ha a képek célja, hogy értékesítsük az ingatlant, egy dolgot szeretnénk elérni: hogy beleszeressen a leendő vevő. Ehhez pedig remek módszer olyan képeket mutatni, amelyekbe könnyedén beleéli magát a néző, és ebben sokat segíthet egy-egy ügyesen elhelyezett tárgy. Például a könyvespolc mellé tolt kanapéra tehetünk egy puha takarót, egy kis asztalra egy lámpát: máris a kora esti – munka utáni pihenés hangulatát árasztja a fotó – ki ne szeretné ebbe a helyzetbe látni önmagát? Az üres falaknál sokkal több melegséget és nyugalmat árasztanak a komfortos hálószoba bútorok. Érdemes ezekkel finoman bánni, és inkább utalásszerűre venni: nem felelhetünk meg mindenki ízlésének, így a túl meghatározó darabok egyeseket elijeszthetnek. Ráadásul ezeknél a fotóknál a cél a teljes ingatlan bemutatása, így nem érdemes alámerülni a részletekben, hiszen elsősorban a praktikum és a használhatóság a fontos. Azt is érdemes átgondolni, kinek szánjuk az ingatlant: egy családnak? Egy fiatal párnak? Például az előbbi kettőt más és más szituáció vonz.

Fotók újságokba, portfólióba

Ezeknél a képeknél nyugodtan lehetünk merészebbek, törekedhetünk életszerűségre, hathatunk jobban az érzésekre. Jobban dominál a lakás karakterének, atmoszférájának elkapása, így a legapróbb részletek is kidolgozhatóak. Mivel nem szükséges, hogy a néző átlássa az egész ingatlan szerkezetét, a berendezések elhelyezését erőteljesebben alá lehet rendelni a fotó megálmodott kompozíciójának.

Mi változik, ha irodáról van szó

Ha a cél, hogy a fényképek professzionalizmust tükrözzenek és üzleti célokra szeretnénk felhasználni, felejtsük el a korábban olvasottakat: a szabályosság sokkal jobban illeszkedik ehhez a témához. Nagy szerepet kapnak a rendezők, fontos, hogy látszódjon: mindennek megvan a maga helye. Természetesen mindig van kivételek. Ha a vállalkozás kötetlenebb – például reklámügynökségek esetében-, akkor szerepet kaphat a játékosság. Egy-két vicces dísztárgy például jól kifejezi a kreativitást és a szabad légkört.

Vezessük a tekintetet!

Bármi is legyen a célunk a fotókkal, bizonyos szabályok mindenhol érvényesek. Például az élénk színek kiugranak, egy fényképre tekintve gyakran arra fókuszálunk először. Ezt könnyedén előnnyé kovácsolhatjuk: helyezzünk a tér olyan részeire harsányabb kiegészítőket, amelyekre fel szeretnénk hívni a figyelmet és vegyük el onnan őket, ahova nem. Ha már az árnyalatoknál tartunk: egy-egy visszaköszönő szín izgalmas és kellemes hatást kelt. Például, ha az asztalon lévő virágcsokor színe megegyezik a függönyével vagy az ágytakaróéval, még harmonikusabbá tehetjük a tér hatását.

A legfőbb tanács tehát a berendezések elrendezéshez, hogy próbáljunk a leendő néző fejével gondolkodni, illetve maximálisan arra a platformra szabni a képeket, ahol a későbbiekben megjelenhetnek.